AK Parti Gaziantep Milletvekili Mazıcıoğlu:
Halil Mazıcıoğlu, Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği Strateji Belgesi Çerçevesinde
AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Katip üyesi Halil Mazıcıoğlu, Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği Strateji Belgesi çerçevesinde; Cumhuriyetin 100. Yılı olan 2023 yılına kadar tüm yerli kömür ve hidrolik potansiyelin ekonomimize kazandırılması, rüzgar enerjisi kurulu gücümüzün 20.000 MWa çıkarılması ve elektrik enerjisi üretiminin yüzde 5inin nükleer enerjiden sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.
Mazıcıoğlu, enerji sektöründe gerek maliyet ve fiyat artışları gerekse artan elektrik enerjisi talebi çerçevesinde, birçok ülkede arz güvenliğinin sağlanması konusunda yeni tedbirler alındığını, mevcut piyasa yapıları ve kuralları yaşanan deneyimler ve karşılaşılan sorunlar çerçevesinde yenilendiğini belirtti.
Ülkemizde de dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşmeye devam eden talep artışı ve buna bağlı olarak artan yatırım ihtiyacının, yeni tedbirler alınmasını zorunlu kıldığını, bu kapsamda elektrik enerjisi sektöründe uzun vadeli hedefleri ortaya koyan, Elektrik Enerjisi Piyasası Arz Güvenliği Strateji Belgesinin 2009 yılında Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile uygulamaya konulduğunu hatırlatan Mazıcıoğlu, şunları kaydetti:
Strateji Belgesi çerçevesinde; Cumhuriyetimizin 100.Yılı olan 2023 yılına kadar tüm yerli kömür ve hidrolik potansiyelimizin ekonomimize kazandırılması, rüzgar enerjisi kurulu gücümüzün 20.000 MWa çıkarılması ve elektrik enerjisi üretimimizin yüzde 5?inin nükleer enerjiden sağlanması hedeflenmiştir.
EPDK tarafından Gaziantep ilinde 2009 yılı sonu itibariyle 1 adet OSB dağıtım lisansı 32,2 MW kurulu gücünde 5 adet üretim lisansı, 37,6 MW kurulu gücünde 3 adet otoprodüktör lisansı verilmiştir. Ayrıca 2009 yılı sonu 2010 yılı Haziran sonu arasındaki dönemde ise 1 adet OSB dağıtım lisansı,1 adet 4,4 MW kurulu gücünde otoprodüktör lisansı ve 1 adet 0,7 MW kurulu gücünde üretim lisansı verilmiştir.
Enerji kaynaklarının tüm tüketicilere yeterli, kaliteli, düşük maliyetli, güvenli ve çevre konusundaki duyarlılıkları dikkate alan bir şekilde sunulması temel amaçtır. Bu amaç doğrultusunda rekabetçi bir serbest piyasa oluşumu çalışmalarına devam edilecek,elektrik enerjisi talebini karşılamak üzere devreye girecek yeni üretim yatırımlarının piyasa yapısı içerisinde, ülkemizin enerji politikasının kaynak öncelikleri ile uyumlu olarak ve sürdürülebilir koşullarda gerçekleştirilmesine yönelik uygulamalara etkinlik kazandırılacaktır.
AK Parti Hükümeti olarak Cumhuriyetimizin 100.yılı olan 2023te dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yer alma hedefimiz doğrultusunda, bundan önceki çalışmalarımızın üzerine koyarak yolumuza devam ediyoruz.
(Anadolu Ajansı) 09 Aralık 2010