Kâğıt inceliğindeki fotovoltaik hücreler 1.3 milyar insana elektrik sağlayabilir
Yazıcıdan çıkarak üretilen yeni ince fotovoltaik hücreler, az gelişmiş bölgelerde elektriksiz yaşayan 1.3 milyar insana elektrik sağlama konusunda umut veriyor. 1970’lerden bu yana 1Watt güneş enerjisinin fiyatı epeyce düştü: 70’lerde 40 ABD doları olan 1Watt güneş enerjisi, 2013’te 0,74 ABD dolarına düştü.
Sürdürülebilir bir yaşam sağlamak açısından da oldukça parlak bir istikbal vadeden bu haber, temiz ve ucuz enerji kaynağı arayan gelişmekteki ülkelerin vatandaşları için bir müjde niteliğinde. Bu güneş hücrelerinin oldukça ucuz olması sebebiyle belki de hâlihazırda elektriksiz yaşayan 1,3 milyar insana elektrik sağlanabilecek. Watt başına 0,74 ABD doları fiyatıyla elde edilebilen güneş enerjisi gelişmemiş ülkelere elektrik sağlanması açısından büyük bir potansiyel sunuyor.
Bu kağıt inceliğindeki güneş hücreleri endüstri yazıcıları ile oldukça ucuza mâl edilebiliyor. Esnek yapısı sayesinde, bu güneş hücrelerinin taşınması da oldukça kolaylaşıyor. Basitleştirilmiş yapılarıyla ve düşük fiyatlarıyla bu tür güneş panelleri başarı vadediyor.
Silikon teknolojisiyle geliştirilen mevcut güneş enerjisi teknolojileri, verimli olmak için yüksek oranda güneş ışığına ihtiyaç duyuyor. Yazdırılarak üretilen ince güneş hücrelerinde ise “perovskite” adlı organik bileşenlerden oluşan bir mineral kullanılıyor. 10×10 santimetrelik bu ince yapı, metre kare başına 10 ila 50 Watt elektrik üretebiliyor. Bu panellerin verimi oldukça hızlı artış gösterdi: Birkaç sene önce yüzde 3 iken günümüzde yüzde 20 verime sahip.
Öte yandan güneş hücrelerini üretmek ucuz olsa da onları üreten makineleri elde etmek çok masraflı bir yatırım. Bunun yanı sıra bu hücrelerin neme karşı duyarlı olmaları ve nemli ortamda kolayca hasar görmeleri de bir diğer dezavantajları. Ancak şirketler bu sorunların üstesinden birkaç yıl içinde gelinebilmesi için çalışıyorlar.
Görünen o ki, yakın zamanda geleneksel güneş teknolojileri yerlerini oldukça farklı teknolojilere bırakacak. Bu teknoloji, hâlen dezavantajları olsa da yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanılmasında önemli bir adım olabilir.
https://gaiadergi.com
19.11.2015