Güneş Havuzları
Güneş havuzları, emilen güneş radyasyonunu ortalama %20 verimle ısıya çevirir. İçinde 5-6 metre yüksekliğinde su bulunan havuzun siyah renkli zemini, güneş ışınımını tutarak 90 derece sıcaklıkta sıcak su elde edilmesinde kullanılır.
Havuzdaki ısının dağılımı suya eklenen tuz konsantrasyonuyla düzenlenir, tuz konsantrasyonu en üstten alta doru artar. Böylece en üstte soğuk su yüzeyi bulunsa bile, havuzun alt kısmında doymuş tuz konsantrasyonu bulunan bölgede sıcaklık yüksek olur.
Bu sıcak su bir eşanjöre pompalanarak ısı olarak yararlanılabileceği gibi elektrik üretiminde de kullanılabilir.
Havuz tabanındaki suyun tuzluluk oranı havuzun üst kısmındaki sudan daima daha fazla olduğundan havuzun içinde termik sirkülasyon gerçekleşmez ve güneş ısısı havuz tabanındaki suyu ısıtır.
Havuzun tabanındaki sıcak su bir ısı transfer kazanına pompalanarak, burada kaynama derecesi daha düşük olan bir sıvıyı buharlaştırır ve bu buhar elektrik üretiminde kullanılır.
Güneş havuzlarından uzun vadede enerji depolama potansiyelinin avantajlarından faydalanarak, endüstrinin ihtiyaç duyduğu değişik sıcaklıklardaki suyun sağlanmasında veya yüzey ısıtılması konularında yararlanılabilir.
Güneş havuzları konusunda en fazla İsrailde çalışma ve uygulama yapılmıştır. Bu ülkede 150kW gücünde ve 5MW gücünde uygulamalar bulunmaktadır. Ayrıca Avustralyada 15 kW ve ABDde 400kW gücünde güneş havuzları bulunmaktadır.
Isı kayıpları fazla olması nedeniyle küçük havuzlar ekonomik olmamaktadır. Güneş havuzları ile kabul edilebilir fiyatlarda elektrik üretmek mümkündür, ancak 40 dereceden daha yüksek enlemlerde güneş ışınlarının eğimi, enerjinin yansıtılmasına neden olduğu için elde edilen verimin azalması söz konusudur.
www.limitsizenerji.com
16.02.2011