Bilgisayarınızın enerjiyi boşa kullanmasını önlemek hem çevreye hem cebinize iyi gelir. Sizin için kaynaklarınızı etkin kullanmanın 11 anahtarını araştırdık.
Bilgisayarınızı sürekli olarak açık tutmak yerine, belli zamanlarda uykuya yatmasını ve belirli görevleri yerine getirmek için uyanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için Windows Vistada Tüm Programlar > Do¬natılar > Sistem Araçları menüsü altında bulunan Görev Zamanlayıcıyı çalıştırarak, istediğiniz uygulamaların ne zaman çalışacağını ayarlayabilirsiniz.
Otomatik olarak kapansın
Eğer bilgisayarınızın başından kalkmak zorundaysanız ancak işiniz henüz bitmediyse, belli bir süre sonra kapanmasını isteyebilirsiniz. Birçok program ki bunların arasında download yardımcıları ve anti virüs yazılımları da var- işleri bittiği zaman bilgisayarınızı otomatik olarak kapatabilir. Alternatif olarak, isterseniz Shutdown After (www.vcsoft-wares.com/sa.html) ile de bilgisayarınızı belirli bir süre sonra otomatik olarak kapatabilirsiniz.
Vistada yeni bir güç planı oluşturun
Windows Vista kullanıcıları dilerlerse güç planlarıyla donanımlarının enerji tüketimini kısıtlayabilirler. Bunun için, Denetim Masasında bulunan Sistem ve Güvenlik menüsünde bulunan Güç Seçeneklerini düzenlemek istediğinizde, yeni bir güç planı oluşturabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda oluşturduğunuz plan sayesinde, sabit diskinizin güç tüketiminden monitörünüzün açık kalma süresine kadar birçok değişik seçeneği denetleyebilirsiniz.
Dizüstü bilgisayarınız için bir güç planını düzenleyin
Dizüstü bilgisayarınızda güç planını daha işler hale getirmek için Güç Seçenekleri ekranında "Plan ayarlarını değiştir" seçeneğine tıkladıktan sonra "Gelişmiş güç ayarlarını değiştir" seçeneğini seçin. Burada bilgisayarınızın elektriğe bağlı olup olmadığına göre değişen güç seçeneklerini düzenleyebilirsiniz.
Windows XPde bir güç planı oluşturun
Windows XPde bulunan güç planları Vistaya nazaran daha kısıtlı olsa da kullanmaya yine de değer. Denetim Masasında Klasik Görünümü seçtiğinizde karşınıza çıkan Güç Seçenekleri bileşenini çalıştırdığınızda karşınıza gelen ekranda bir planı seçerek bilgisayarınızı daha verimli kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınızı uzaktayken bile uyku modundan çıkarabilirsiniz
Evdeki bilgisayarınızı işten, işteki bilgisayarınızı evden kontrol etmeniz gerektiği durumlarda bilgisayarınızı sürekli olarak açık konumda bekletmek zorunda değilsiniz. Eğer anakartınızda veya ethernet kartınızda Wake-on-LAN desteği bulunuyorsa, bilgisayarınızı uzakta olsanız bile uyku modundan kaldırabilirsiniz. Bu sayede bilgisayarınızı gönül rahatlığıyla uyku moduna geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz.
Wake-on-LAN desteğini aktifleştirmek için Sistem Özelliklen ekranından Donanım sekmesini tıklayın ve Aygıt Yöneticisini başlatın. Ağ kartınıza sağ tıklatıp özelliklerini açtığınız zaman Güç Yönetimi sekmesine gittiğinizde "Bu aygıtın bilgisayarı uyku modundan çıkarmasına izin ver" seçeneğini aktifleştirin ve iki defa Tamama tıklayın. Bu andan itibaren herhangi bir Wake-on-LAN uygulamasıyla bilgisayarınızı kontrol edebilirsiniz. Bu programlardan biri olan WOL (www.simply-ware.com/download.htm) işinizi görecektir.
BIOS ayarlarını düzenleyin
Bilgisayarınızın gelişmiş güç yönetimini devreye sokmak için BIOS ayarlarına göz atabilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızın BIOS ayarlarına girmeniz gerekiyor. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve ekran karardıktan hemen sonra, o ilk "bip" sesini duyduğunuz anda "Delete" tuşuna basın, (BIOS türünüze göre bu tuş F2, F8 veya Fil de olabilir). Gelen mavi ekranda, Power Management seçeneğine gelerek Global Power Management seçeneğini arayın. Eğer böyle bir seçeneğe sahipseniz, durumunu Enabled (etkin) kılarak güç denetimi yapmaya başlayabilirsiniz.
Stand-by kullanmayın
Standby (uyku) modunda kalan hemen tüm cihazlar elektrik kullanmaya devam eder. Bunu engellemek için özel priz çoklayıcılar kullanabilirsiniz. Bu iş için geliştirilmiş OneClick IntelliPlug (www.onec-lickpower.com) gibi akıllı çoklayıcılar, standby moduna giren tüm cihazlarınızı tamamen kapatarak daha yeşil bir dünya için yardımcı oluyorlar.
Hazırda bekletin
Bilgisayarınızı uyku moduna sokmaktan daha etkin bir yöntem, Hazırda Beklet¬me seçeneğidir. Bu seçenek, bilgisayarınızda o an ne yapıyorsanız tamamını sabit diske yazarak, bilgisayarınızı tamamen kapatır. Tekrar başlattığınızda, bilgisayarınız en son kapatıldığı halinde çalışmaya devam eder. Bu seçeneği aktifleştirmek için, Denetim Masasında bulunan Güç Özellikleri bileşenini çalıştırın ve "Hazırda bekletmeyi etkinleştir" seçeneğini aktif hale getirin. Bu andan itibaren, tüm güç yönetimi seçenekleri ve bilgisayarı kapat menüsünde hazırda beklet modunu bulabileceksiniz.
Ekran parlaklığını azaltın
Daha parlak ekran, daha fazla güç tüketimi demektir. Bir monitör en parlak ayarla kullanılırken, en düşük parlaklık modundan en az iki kat daha fazla elektrik harcar. Bunun önlenmesi için de monitörünüzün parlaklığını kısabilirsiniz. LCD ekranlarda, bunu monitörünüzün üzerinde bulunan kontrol tuşlarıyla kolaylıkla yapabilirsiniz. Eğer hala eski CRT ekranlardan birini kullanıyorsanız, bir LCD almayı düşünebilirsiniz. LCD ekranlar, CRTlere nazaran çok daha az enerji tüketirler.
Güç metresi kullanın
C02 Saver (http://co2saversnap.com) isimli ücretsiz bir araç, size bilgisayarını¬zın boş kaldığı zamanlarda daha az enerji tüketmesi için yardımcı olabilir. Win¬dows Güç Yönetimi ayarlarını kullanan bu yazılım, bilgisayarınızın boşta kaldığı zamanlarda tüketeceği elektrik miktarını düzenlemenize yardımcı oluyor. Örnek olarak, bilgisayarınızın başından 30 da¬kika boyunca uzak kalmanız durumunda güç ünitenizin tükettiği enerjiyi Watt bazında azaltabiliyor. Bu şekilde karbondioksit emisyonunuzu azaltmanıza olanak tanıyor. C02 Saver gibi çalışan bir başka yazılımsa Localcooling.
timeturk.com / enerji / 29 Temmuz 2009