Meclise sunulan kanun değişikliği önerisi yenilenebilir enerjiye küçük ama önemli destekler veriyor. “Biz politika olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artmasından yanayız” bu sözler Kütahya Milletvekili Dr. Soner Aksoy’a ait. Türkiye’de enerji alanındaki eksiklik dikkatlerin bu alana çevrilmesini sağlarken gelecek için köklü değişikliklere yol açıyor.
Avrupadan sonra Türkiye de yenilenebilir enerjiye destek vermeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta Kütahya Milletvekili Dr. Soner Aksoyun Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunduğu kanun değişikliği yenilenebilir enerjiye verilen desteği somutlaştırıyor. Verilmesi planlanan destek Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile kıyaslandığında az gözüküyor fakat yinede başlangıç için önemli bir adım.
TBMMye sunulan kanun değişikliği önerisinde rüzgar, biyokütle, jeotermal, güneş ve hidrolik enerjiden üretilecek elektriğe 10 yıl sürelerle belirli bir fiyattan alım garantisi veriyor. Önerinin bir diğer önemli noktası ise üretilen yenilenebilir enerjinin serbest piyasada daha yüksek fiyattan satılabilme imkanının olması. Garanti veriyoruz ama zaten Türkiyede Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) mekanizması var ve fiyatlar pik zamanlarda 15 eurocente kadar çıkıyor diyor TBMMye kanun değişikliği önerisinde bulunan Kütahya Milletvekili Dr. Soner Aksoy ve ekliyor: Alım garantisi bu haliyle çok yüksek değil fakat üretici isterse piyasaya, isterse DUYa satabilir.
Verilmesi planlanan alım garantisi Türkiye ile benzer coğrafi özelliklere sahip Yunanistan ile kıyaslandığında 18 eurocent biraz düşük kalıyor. Yunanistan ilk 10 yıl boyunca kWh için 49 eurocent olmak üzere 20 yıl alım garantisi veriyor. Şu anda her şey başlangıç aşamasında. Hazırlanan kanun değişikliği önerisi çok olumlu ve güzel bir gelişme diyor güneş paneli tedarikçisi Tunçmatik Yönetim Kurulu Başkanı ve Güneşe Derneği Başkanı Mehmet Özer ve ekliyor: Fakat destekler Avrupa ortalamasına göre çok düşük.
Yavuz Tortum