Çiftçiler, Enerjilerini Kendilerini Üretecek
Sulama Kooperatifleri Birliği, Sulama Birlikleri Derneği ve Köy-Koop Birliği ortak enerji üretimi için anlaşma imzaladı."Tarımsal Sulamada Suyun Önemi ve Sorunları, Sulanamayan Arazilerin Sulamaya Kavuşturulmasının Planlanması Sempozyumu" sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi. (TÜS-KOOPBİR) Genel Başkanı Halis Uysal, giderek kıt kaynak durumuna gelen suyun değerini en iyi üreticilerin bildiğini belirterek, suyun kullanımı ve korunmasında demokratik üretici örgütlerinin etkin duruma getirilmesi gerektiğini belirtti.
Sulama Kooperatifleri Birliği, Sulama Birlikleri Derneği ve Köy-Koop Birliği ortak enerji üretimi için anlaşma imzaladı.
Türkiye Sulama Kooperatifleri Birliği tarafından Kemer ilçesinde düzenlenen,
"Tarımsal Sulamada Suyun Önemi ve Sorunları, Sulanamayan Arazilerin Sulamaya Kavuşturulmasının Planlanması Sempozyumu", sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erdi.
Sonuç bildirgesini okuyan Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği
(TÜS-KOOPBİR) Genel Başkanı Halis Uysal, giderek kıt kaynak durumuna gelen suyun değerini en iyi üreticilerin bildiğini belirterek, suyun kullanımı ve korunmasında demokratik üretici örgütlerinin etkin duruma getirilmesi gerektiğini belirtti.
Bildirgede, şu ifadelere yer verildi:
"Üretici örgütlerinin de içinde yer aldığı Ulusal Su Konseyi kurulmalıdır. Tarım ve Kooperatifçilik konusundaki örgütlenme kargaşası giderilmeli, üreticilerin tek tip çok amaçlı tarım kooperatiflerinde örgütlenmesini ve sorunlarını aşamasını sağlayacak yasal düzenleme tamamlanarak 2012 Dünya Kooperatifçilik yılında, kooperatifler desteklenerek ülkemizde de işlevsel güç haline getirilmelidir. Bazı belediyelerin geçmişteki borçlarının silinmesi uygulamasında olduğu gibi, güç şartlarda hizmet yapan sulama kooperatiflerinin ve birliklerinin elektrik borçları silinerek ağırlığın geleceğin planlanmasına verilmesi sağlanmalıdır.
Sanayide kullanılan elektrikte olduğu gibi yüzde 20 indirim uygulanması ve sulama amaçlı elektrikte Kdvnin kaldırılması ya da 2005 yılında olduğu gibi Kdvnin bakanlıkça karşılanması, 20 milyar dolarlık tarım ürünü ithal eden ülkemizde üretimi artırıcı önemli bir destek olacaktır. Elektrik fatura bedellerinin hasat sonrası tahsili sağlanmalıdır. Kooperatifler başta olmak üzere su kısıtı olan bölgelerde, toplulaştırma ve sulama yatırımlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yenilenmeli, kooperatif tesislerinde modern teknoloji kullanımında Kdv kaldırılmalıdır. Sulama kooperatiflerinin bölge makine parkı oluşturulması için gereken sermayenin bakanlık kaynaklarından sağlanması beklenmektedir. ALTERNATİF enerji kaynaklarının Kırsal Kalkınma Yatırımlar Destek Programına dahil edilmesi, maliyetlerin düşürülmesi amaçlı önem arz etmektedir. Türkiyenin ABne katılım müzakereleri süreci nedeniyle mevzuat, uygulama ve yaptırım başlıklarında, AB Müktesebatının tümünü tarım sulama ve kooperatifler için uyumlaştırmalı ve uygulamalıdır. Suyun tarımda bölgesel ve ulusal sürdürülebilir kalkınmaya doğrudan ve olumlu katkıları yadsınamayacağından suya sahip çıkılmalı ve akılcı, verimli ve etkin kullanımı sağlanmalıdır."
İşbirliği yapacaklar
Bildirgenin okunmasının ardından Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, Sulama Birlikleri Derneği ve Köy-Koop Birliği başkanları arasında elektrik temini ve üretimi konusunda birlikte çalışarak ortak sorunlarını ortaklaşa çözmek için işbirliği protokolü imzaladılar. İmzalanan protokole göre, taraflar birlikte sulamada kullanılacak elektrik enerjisini temin etmek, üretilen ve ihtiyaç fazlası olan enerjiyi kanunlar çerçevesinde satmak için üretim tesisleri kurma ve işletme konularında işbirliği içinde olacaklar ve birlikte hareket edecekler.
Serbest tüketici konumunda bulunan kooperatifler, piyasada faaliyet gösteren enerji şirketlerinden toplu elektrik enerjisi satın alınması işini birlikte gerçekleştirecekler. Bu konuda gerekirse ihale usulü dahil her türlü satın alma yönetimini uygulayabilecekler, enerji şirketlerinden yapılan ikili anlaşmalarda anlaşmanın alıcı kısmında 3 birlik yer alacak.
Ayrıca, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu tarafından verilen ilgili tarifenin birim bedelinden daha aşağı bir miktarın altında bir bedelle anlaşılması durumunda elde edilen indirim miktarının yüzde 98inin çiftçiye yansıtılması, yüzde 1inin yerel birlik ve kooperatiflere ve yüzde 1i de bunun kooperatiflerin merkez birliklerine aktarılacak.
Sempozyumda katılımcılara belge ve plaketleri düzenlenen törenle verildi.
Antalya - AA
www.haberler.com
26.11.2011