Doç. Dr. Abbasoğlu: Fosil yakıt kullanımı, sıcaklığı 2-6 derece artıracak
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, Türkiye’de katıldığı “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Bazı Örnek Uygulamalar” konulu söyleşide fosil yakıt kullanımı nedeniyle dünyada sıcaklığın 2100 yılına kadar 1,5 - 2 dereceyle 6 derece arasında değişebileceğini söyledi.
Bursa Kent Konseyi (BKK) Gençlik Meclisi ve Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği söyleşide gençlerle bir araya gelen Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu “Dünyada enerji kullanımı”, “Neden enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji?”, “Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji sistemleri” ile “UKÜde yapılan yenilenebilir enerji çalışmaları” hakkında bilgiler verdi.
Abbasoğlu konuşmasının başında gerek dünyada, gerekse ülkemizde enerji tüketimi ve üretiminin arttığına dikkat çekti. 2040 yılında 2010 yılına göre yüzde 30 daha fazla enerji kullanılacağının öngörüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, "Genel olarak yüzde 80 oranında fosil yakıt denen yakıtları kullanıyoruz. Yoğun şekilde kullanılan fosil yakıtlar da tükeniyor. Bu sebeple fosil yakıtlarının maliyetleri artıyor ve çevreye zarar veriyor. Türkiyede de dünyaya paralel olarak fosil yakıt kullanılıyor. Artık tüm dünya fosil yakıtlara ALTERNATİF olabilecek sürdürülebilir, ucuz ve çevre dostu enerji kaynaklarına ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji kaynakları hem sürdürülebilir hem de çevre dostu olmaları sebebiyle bu ALTERNATİFLERDEN en çok öne çıkan kaynaklardır." dedi.
Nükleer enerji konusuna da vurgu yapan Abbasoğlu şu anki nükleer enerji santrallerinin tüm enerji ihtiyacının yüzde 8’ini karşıladığını belirtti. Nükleer enerji konusunun bilimsel olarak her yönüyle konuşulması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu, hidroelektrik santrallerinin, jeotermal, biyokütle, güneş ve rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer aldığını kaydetti.
Dünya genelinde ve Türkiyede enerjinin daha çok endüstri, ulaşım ve konutlarda kullanıldığını hatırlatan Abbasoğlu, elektriğin de kullanılan birincil yakıt olmasa da en yoğun kullanılan yakıt türü olduğunu aktardı. İklimlerin değişmesinde birçok etkenin olduğundan söz eden Doç. Dr. Serkan Abbasoğlu buna neden olan beş doğal etkenden ve insan etkili değişikliklerden de söz ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kullandığımız doğalgazın yanmasıyla ortaya çıkan karbondioksit atmosferde birikerek dünyada sera etkisi yapıyor. Gelen güneş ışığı geçiyor dünyayı ısıtıyor. Ancak dünyadan ışınlar çıkamıyor veya az çıkıyor. Bu şekilde de küresel ısınma oluşuyor. Yapılan bazı çalışmalarda ısınmanın 2100 yılına kadar 1,5-2 dereceyle 6 derece arasında değişeceği öngörülüyor. 6 derece demek muhtemelen bir çağ değişimi demektir.
“Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Bazı Örnek Uygulamalar” konulu söyleşinin sonunda BKK Başkanı Semih Pala ve Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyeleri, Doç. Dr. Serkan Abbasoğluna günün anısına plaket takdim etti.
www.gundemkibris.com
05 Eylül 2013
Fosil Yakıtlar Nelerdir, Nasıl Elde Edilir?
Fosil yakıtlar, mineral yakıtlar olarak da bilinir, hidrokarbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji kaynaklarıdır. Canlı organizmaların ölmesi ve doğada toprakta çözülmesi ile fosil yakıtlar meydana gelir.