24.04.2024 Çarşamba ANASAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLER SEPETİM LİNKLER İLETİŞİM
ÜRÜNLER
Ürün listemiz güncelleniyor.
VICTRON ENERGY
Solar Şarj Kontrol / Solar Charger Control
İnvertör / Inverter
İnverter-Şarj Cihazı / Inverter- Charger
Aküler / Batteries
Ekranlar ve İzleme Sistemi
DC/DC Konvertörler
Akü Şarj Redresörleri
Akü Koruma
PAYGo - Ödeme Sistemi
Victron Energy için 5 YIL Garanti Import - Export
Yedekleme Ada Sistemleri
Victron Energy Marine
Cep Telefonu Şarj Cihazı Solar Mobile Phone Charger
GÜNEŞ PANELLERI
NORM Güneş Panelleri
AXITEC Güneş Paneli
Waaree Güneş Paneli
EcoDelta Güneş Paneli
SunPower Güneş Paneli
TopraySolar Modules
Sunrise / Solartech modules
Thin Film PV solar module
Victron BlueSolar Panels
SunLink PV Technology
Esnek / Flexible
SOLAR ŞARJ KONTROL
HAVENSİS
Voltronic Solar Şarj Kontrol
EpSolar Charge Controller
Steca marka solar şarj kontrol
Phocos Güneş Şarj Regülatör
Must Marka Solar Şarj Kontrol
Morningstar Solar Şarj Regüle
Phocos CIS Industrial Control
12V-3A Solar Lamp Controller
SCC-Basic 50W/100W
TriStar MPPT 12,24,36,48 Volts
INVERTER - CHARGER
Smart Inverter-Charger
General Electric
Abax Inverter-Charger
Victron Energy BLUE POWER
Studer Inverter - Charger
MultiPower Hibrid / Melez
Back-Up Island Systems
Victron Easy Solar Combines
DC / AC İNVERTÖRLER
Norm marka invertörler
Fronius Solar Electronics
Solon Inverter
Siemens Inverter
Studer marka invertörler
SMA Sunny Island Off-Grid
Phoenix Inverter Compact
BlueSolar Grid Inverter
RÜZGAR TÜRBINLERI
Air Breeze 200 Watt Türbin
Kara Tipi 400 W Land
Deniz Tipi 400 W Marine
VIND 12V-400W / 24V-600W
300 Watt Rüzgar Türbini
Skystream 3.7 Southwest
HAZIR PAKET SİSTEMLER
Solar Enerji Paket Sistemler
Solar LED Aydınlatma Paket Sistemleri
Solar Su Pompa Paket Sistemleri
Solar DC Buzdolabı / İlaç Dolabı
Güneyli-Hitit Tak ve Çalıştır
Güneyli-Hitit Plug and Play
SOLAR KITLER
NORM - SolaLight 3W
NORM - ECOBOXX 160 KIT
Solar Armatür
Solar Generator
SOLAR SU POMPALARI
Grundfos SQFlex Product
Lorentz marka pompalar
DC Pompa/Pump
YARDIMCI AKSESUARLAR
Güneş Paneli Montaj Sehpası
Güneş İzleyici Solar Tracker
12-24VDC Buzdolabı Soğutucu
Solar Kablo / Solar Cable
Sabit panel sehpaları
Solar PV Konnektör Connector
TYCO Electronics SOLARLOK
Solar Tip Sigortalar / Fuse
Battery Monitor Akü İzleme
Battery Protect / Akü Koruyucu
Victron Akü İzolatörleri
Kesintisiz Yedek VE SolarSwitch
Automatic Transfer Switches
Güneş Enerji Sigortaları
Sigorta Yuvaları
Fotovoltaik Parafadurlar
PV-DC ŞALTERLER
Akü Bağlantı Soketleri
Intelligent Dual Power Transfer Controller
Hybrid Controller Of Solar Power And City Power
Solar Refrigerators / Freezers
Multi-Contact MC3 and MC4
GÜNCEL / SEKTÖREL
Güneş Enerjisi / Solar Energy
Güneş Enerjili Sulama / Solar Water Pumping System
Güneş Enerjili Otopark / Solar CarPort
GES Güneş Enerji Santralı / Solar PV Power Plant
Yenilenebilir Enerji / Renewable Energy
Alternatif Enerji / Alternative Energy
Hibrit Enerji / Hybrid Energy
Sürdürülebilir Enerji / Sustainable Energy
Enerji Depolama / Energy Storage
Şebekeden Bağımsız Akülü Çözümler / Off-Grid Solutions
Temiz Tükenmez Enerjiler / Clean Inexhaustible Energies
Güneş Enerjili Ev ve Ofis / Solar Home and Office Solutions
Kendi Elektriğini Kendin Üret / Lisanssız Elektrik Üretimi
Şebeke Bağlantılı Uygulamalar / On-Grid Applications
Yeşil Ürünler / Green Products
Keşif Proje Geliştirme Tasarım
Energiewende / Enerji Dönüşümü
HABERLER
FİYAT LİSTELERİ
VICTRON-Fiyat-Listesi (PDF)
NORM_HAVENSIS-042022_GENEL-FIYAT-LISTESI (PDF)
 
Almanyanın Güneş Şehri Freiburga yakınlarında Schönau ... (1937 kez okundu.)
Almanyanın Güneş Şehri Freiburga yakınlarında Schönau ...
 

 

 

Kara Ormandan Yeşil Elektrik

Almanyanın "Güneş Şehri" Freiburga yaklaşık 40 kilometre mesafede, Kara Orman içinde yemyeşil bir doğa mucizesi Schönau. Bu küçük yerleşim yerini meşhur kılansa, enerji üretiminde gerçekleştirdikleri devrim.

 

2011 yılında Japonyada yaşanan Fukuşima felaketinin ardından Almanya, nükleer enerji üretiminden vazgeçme kararı aldı. Ülkede 2020 yılına kadar kademeli olarak 17 nükleer santralin kapatılması planlanıyor. Diğer bir hedefse, 2050 yılına kadar elektrik enerjisinin yüzde 80inin "yeşil", yani güneş, rüzgar, su ve biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi. Schönau Elektrik Santralinin (1) enerji danışmanı Dr. Eva Stegene göre bunca yıl beklemeye gerek yok. Almanya yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla ağırlık vererek, birkaç yıl içinde yeşil elektrik talebine yüzde yüz cevap verebilecek yapıya sahip. Sadece insanları aydınlatmak ve medyadaki enerji dönüşümüne dair bilgi kirliliğine fırsat vermemek gerekiyor.

 

Almanyanın "güneş şehri" Freiburga yaklaşık 40 kilometre mesafede, Kara Orman içinde yemyeşil bir doğa mucizesi Schönau. 2500 kişilik nüfusuyla bir kasaba. Bu küçük yerleşim yerini meşhur kılansa, enerji üretiminde gerçekleştirdikleri devrim.

 

Abartı yok! Tam anlamıyla bir yeşil enerji devrimi: Alışılagelmiş sistemi yıkıp, sıfırdan yeni bir başlangıç. Atom enerjisiz. İklim dostu. Vatandaşa ait. Hayata geçirdikleri model, dünyanın dört bir yanından meraklıları bu "hava kaplıcasına" çekiyor. İzledikleri yol boyunca kazandıkları ulusal ve uluslararası ödüllerle nerdeyse hiç reklama ihtiyaç duymadan tanınırlıklarını arttırmayı başarmışlar. Nerdeyse diyorum, çünkü bir defaya mahsus, yerel elektrik şebekesini satın alabilmek için ihtiyaç duydukları bağış kampanyasına "Ich bin ein Störfall"* sloganıyla bir reklam acentesi gönüllü destek vermiş.

 

Schönau Elektrik Santralinin (EWS) kuruluş hikayesi, 20. yüzyılın en büyük nükleer enerji felaketiyle başlamış: 26 Nisan 1986, Çernobil. Ukraynadaki patlamanın etkileri 2000 kilometrelik bir alana yayılırken, Almanyanın güneybatısındaki bu kasaba da nükleer reaktör kazasının olası sonuçlarına katlanmak zorunda kalmış. Ne siyasi, ne de ekolojik bir tavırla, sadece çocuklarının geleceğinden endişe duydukları için nükleere hayır prensibiyle kurulan Schönau Ebeveynler Girişimi, zamanla çevre dostu, sürdürülebilir enerji üretimi arayışında olan bir halk hareketine evrilmiş. Bu hareketi başlatanlarsa sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen bir grup kasabalı. Dönemin Schönau ve çevresindeki elektrik hatlarının yönetiminden sorumlu tekelci şirkete -Kraftübertragungswerke Rheinfelden (KWR)- karşı verdikleri mücadeleyiyse, iki halk oylaması sonunda kasabanın geri kalanından aldıkları destekle kazanıyorlar. Yüzde yüz demokratik yolla elde edilen bir başarı, insanı imrendiren bir dayanışma ve bilinçlilik örneği.

 

Schönauluların Çernobil felaketinin ardından başlattıkları enerji tasarrufu kampanyasıyla, ilk senenin sonunda enerji tüketimde yüzde 10 düşüş yaşanıyor. Kasabaya elektrik sağlayan KWRden beklentileriyse, tüketimi değil, tasarrufu teşvik eden ve atom enerjisinden bağımsızlaşmayı amaç edinen bir tarife sunması. Aldıkları cevap olumsuz: "Biz elektrik tüketiminden para kazanıyoruz, neden tasarrufa yardımcı olalım? Dikkat edin, sizden davacı olmayalım, yaptığımız işe zarar veriyorsunuz!" Bunun üzerine Schönau Belediyesi ile KWR arasında imzalanmış ve bitimine dört sene kalmış olan kamu hizmeti imtiyaz sözleşmesinin, 20 senelik bir dönem için yeniden uzatılmasını önlemeye karar veriyorlar. On yıllık bir mücadelenin sonunda, Almanyada benzerine rastlanmamış bir olaya imza atıyorlar. 1997 yılında, bir halk girişimi kendi belediyesinin elektrik hattını satın alıp, üretimi üstlenip doğrudan kendisi işletmeye başlıyor.

 

Peki "Elektrik hattı üzerindeki mülkiyetin ekolojik enerji politikasıyla ilgisi ne" diye soracak olursanız... 1998de Almanyada elektrik piyasasının liberalleşmesine kadar elektrik hattının mülkiyetine sahip olmak özel bir anlam taşıyordu: Yerel elektrik hattına sahip olan elektrik karışımına (nükleer enerji ve kömürden elde edilen) da karar veriyordu. Çünkü elektrik satıcısı aynı zamanda elektrik ağının işletmecisiydi. Tekelciydi ve her müşteri onun sunduğu elektriği almak zorundaydı.

 

Sloganlarındaki "vatandaşa ait" ifadesi, vatandaşın elektrik üretimi konusunda sorumluluğu kendi eline aldığı anlamına geliyor. EWSin enerji danışmanı Dr. Eva Stegen şöyle açıklıyor:

 

"EWSin kuruluşunda ortaya ortak para koyuyorlar, enerjimizi kendimiz üreteceğiz diyorlar ve bu iktisadi bir girişim. Vatandaşlar en başından beri ekonomik olarak kazanç sağlıyorlar. Zaman içinde kooperatif şirketine dönüştük. Yani en demokratik şirket yapısı. EWS, bu iktisadi kuruluştan parasal olarak kazanç sağlayan, ama aynı zamanda karar verici pozisyonunda olan yaklaşık 3000 vatandaşa ait".

 

Kasabaya adım atıp da şöyle bir turladığınızda, su şebekesi, rüzgar türbini, çatı ve bahçelerdeki güneş panelleri hemen dikkati çekiyor. Protestan Kilisesinin çatısı bile tamamen fotovoltaik ile kaplanmış. Fukuşimadaki nükleer felaketten sonra günde ortalama 300 yeni abone kazanmaya başlayan EWS, elektriğin büyük bölümünü Norveçte bulunan hidroelektrik santrallerinden alıyor. Bu elektriğiyse tüm Almanyaya dağıtıyor. Elektrik karışımları yüzde yüz ekolojik. Yani ürettikleri ve dağıttıkları elektriğin kaynağı ne atom, ne petrol, ne de kömür. EWSin sunduğu yeşil elektriği tercih edenlerin sayısı, Ocak 2013 itibariyle Almanya genelinde 138.000in üzerinde. Müşterileri arasında firmalar, okullar ve kiliseler de var.

 

Örneğin Ritter Sport, çikolatısını EWSin temiz elektriğiyle üretenler arasında. Atom enerjisinden, yenilenebilir enerjiye geçiş anlamına gelen enerji dönüşümünün kısa sürede gerçekleşebilmesi için tüketicinin de bilinçlenmesi gerekiyor. Bu bakımdan elektriğin nereden geldiği sorusu kadar, elektrik faturasındaki bedelin nereye gittiği de önem taşıyor. Yani para akışının yönünü de yenilenebilir enerji üreten tesislere çevirmek gerekiyor.

 

Almanyada elektriğinizi EWSden aldığınız takdirde, kilovat başına cüzi bir rakam ödeyerek fotovoltaik ve ısı-güç bağlantı tesisleri kurmak veya var olanları genişletmek isteyen şahıslara veya ticari kurumlara, dini veya toplumsal kuruluşlara ve yerel yönetimlere kaynak sağlama konusunda maddi destekte bulunuyorsunuz.

 

Üç tarafı denizlerle çevrili, rüzgarı eksik olmayan, güneşi dört mevsim parlayan güzel memleket Türkiyeye duyurulur! (GAW/EA)

 

* "Ben bir oyunbozanım" olarak Türkçeye çevirmek mümkün. Bu sloganla, kelime oyunu yapılıyor. "Störfall" sözcüğü Almancada özellikle kimya sanayinde veya nükleer enerji üretiminde teknik alanda meydana gelen aksaklıkları, bozuklukları anlatmak için kullanılıyor. "Ich bin ein Störfall" (Ben bir "Störfall"ım) cümlesindeyse, "Störenfried" (Oyunbozan, Ara Bozucu) tabirine atıfta bulunulmuş.

(1) Elektrizitätswerke Schönau

Gizem A. WEBER, Almanya - BİA Haber Merkezi

03.09.2013

 

 
 
 
EN ÇOK İNCELENENLER
NORM PoliKristal / PolyCrystalline (785)
NORM MonoKristal / MonoCrystalline (757)
MPPT Solar Şarj Kontroller (575)
MPPT Solar Şarj Kontroller (563)
PWM Solar Şarj Kontroller (548)
PWM Solar Şarj Kontroller (523)
MENÜLER
Transformatör
AKÜMÜLATÖR ÇEŞITLERI
MUTLU marka akü
Full Energy Jel Akü Perpa Satış
VICTRON marka bataryalar
BYD Battery
PYLONTECH Battery
YİĞİT Marka Akü
RITAR Akü - Ritar Battery
TROJAN Battery Company
NORM
SB Battery
B.B. Battery
Ritar Akü Sözlük
Sonnenschein
GOLD Battery
EXIDE marka akü
Energy Storage Solutions
Nickel-Cadmium Batteries
HAZE marka akü
SONNENSCHEIN Dryfit Solar
Aküde Sıkça Sorulan Sorular
NARADA Batteries
YİĞİT GelEnergy Jel Aküleri
HOPPECKE OPZV Solar Power
PowerSafe OPZV Series
B.B. Battery Co., Ltd
FIAMM Motive Power Batteries
VICTRON Peak Power Pack
VICTRON Lithium Ion Battery
Muhtelif Marka Model Tip Akü
AKÜ ŞARJ REDRESÖRÜ
Norm 220 VAC - 1 Faz Girişli
Norm / Akü Kabinli / Redresör
Norm 380 VAC - 3 Faz Girişli
Otomotiv / Starter Charger
Studer Battery Charger
DC Charger / Rectifier
Forklift PzS CER Traction
Switch Mode Sistemler
Blue Power Akü Şarj Cihazları
AYDıNLATMA ARMATÜRÜ
NORM-Lighting
NORM-COMM-Lighting
NORM - Solar LED Armatür
SOLAR POMPA İNVERTÖR
Güneş Enerjili Sulama
TESCOM Solar Pompa Sürücü
ABB Solar Pompa Sürücüleri
SDD Solar Sulama İnvertörü
FRECON Solar Pump Driver
DC / DC KONVERTÖR
Orion DC / DC Konvertör
MDCI and MDC Converters
UPS SISTEMLERI
Hibrit / Hybrid UPS Sistemleri
MICRO-GRID SISTEMLER
Micro-Mini Hydro
JENERATÖR HİBRİT GÜÇ
Victron Energy Products
Victron Çözüm ve Avantajlar
Teksan Jeneratör Hibrit Güç
PAKET SISTEMLER
Conergy konut kitleri
Conergy damla sulama kitleri
Elektronik jeneratör solar box
Victron HybridBox
BATTERY CHARGER
Victron Blue Power IP20, IP65
DOSYA KATALOG BROŞÜR
Norm Energy Systems Ltd.
Center Pivot Sulama Sistemleri
Norm-Tarım-Makineleri
Victron Energy
Victron Energy Blue Power
Steca Solarelektronik Germany
Morningstar Corporation
Lorentz solar pumps tracking
Phocos Off-Grid Power
Mobile Solar Power System
Solar-Log Maximized Sunpower
Solon Corporation
Micro Inverter AEconversion
Symtech Solar
ECO Delta
ReneSola Green Energy Products
SchneiderElectric Solar Power Solutions
Mutlu Stationary Batteries
SOLARWAY Lantern Portable
Güneş Enerjili Aşı İlaç Dolabı ve Takibi
Power Blox PBX200 Multi-Contact Staubli Türkiyede
CW Enerji / TommaTech
PROMOSYON / İNDİRİMLİ
Inverter / Onduleur / Convertisseur
Solar Charge Controller
Solar UPS
Solar Panel / Panneau Solaire
BAŞVURU PROJE TALEP
PROJE FORMU TR-EN-FR
PROJE - SİSTEM - TASARIM
İlk Başvuru Formu Beta Yayını
Sulamada Güneş Solar Pompa
Micro HES Müşteri Talep Formu
BAYİLİKLER HAKKINDA
Bayilik Talep Başvuru Kayıt
YASAL UYARI
Yasal Uyarı / Feragatname
BANKA HESAP - ÖDEME
Banka Hesap, İban No, Havale
Mail Order Kredi Kartı ile
ÜYE OL
Yeni ürün ve kampanyalardan haberdar olmak için mailliste kayıt olun.
İsim Soyisim:
Email:
VİDEOLAR
Tüm videolar için tıklayınız.
Anasayfa Hakkımızda Ürünler Sepetim İletişim Site Haritası
Copyright © 2008-2009 Norm Enerji Sistemleri Ltd. Şti.