Solarbuzz: “ABD’deki PV projelerinin %40 ı 500 kW altı projeler”
Kaliforniyalı NPD Solarbuzz firması yayınladığı yeni raporda ABD de son zamanlarda yapım aşamasında olan PV projelerinin %40 ının 500 kW altı projeler olduğunu açıkladı.
“ABD anlaşmalar izleme” raporu 50 kW ile 500 kW arasındaki ticari PV projeleri hakkında kapsamlı bilgiler içermekte ve PV tedarikçileri ve kurucuları tarafından sıklıkla gözden geçirilmektedir. Toplamda 200 MW üretim kapasitesi anlamına gelen 1300 den fazla proje bu kategoriye giriyor.
NPD Solarbuzz analisti Christine Beadle “Bu küçük projelerin, yapılacakları yerdeki istihdamı arttırması ve enerji maliyetlerini azaltması açısından çok önemli etkileri olacak” diyor.
Rapor yapım aşamasında olan 3300 den fazla projenin bir önceki yayınlanan rapor ile karşılaştırılarak ilerlemelerinin nasıl olduğu hakkında da bilgi veriyor. ABD’deki 1756 güneş enerjisi projesinin tamamlandığı, 338 inin kurulumunun devam ettiği, 13 ünün ertelendiği ve diğerlerinin de planlama aşamasında olduğu raporda görülebiliyor.
ABD’de önceden tarım amaçlı kullanılan araziler şimdilerde ise yenilenebilir enerji için kurban edilme eğiliminde. Çünkü bu yatırımlar daha karlı bir finansal seçenek sunuyor ve genellikle teşviklerle ve enerji ihtiyaçları nedeni ile destekleniyor.
Buna ek olarak son zamanlarda bazı kuruluşlar PV düzenlerinin altındaki çimlerin bakımını yapmak için koyun kullanmaya başladı. Bu yöntemin test edileceği düzen Kuzey Carolina’da 4 MW lık santralin ve koyun çiftliğinin olduğu yerde kuruldu. Böylece enerji üretimi için tarım arazinin kullanılmasının belki de en değerli uygulaması, çift taraflı kazanma imkanı oluşturuldu.
Beadle “Fotovoltaik santraller tarım ve çiftçilik yapılan toprakları kullandığı için sık sık eleştirilir. Koyun çiftliği ve PV güç santralleri kombinasyonu ise çoğu bölge için harika bir çözüm ve çiftçilere de iki gelir kaynağı sağlayabiliyor. Bir PV santrali ile aynı alanda koyun otlatabilme kavramı henüz emekleme aşamasında olmasına rağmen çok umut vaat ediyor” diye ekliyor.
Kaynak: SOLARSERVER, 26-07-2012