Almanya’nın “Energiewende” ödevi devam ediyor
“Alman Energiewende ve küresel iklim koruması için çözümler” adlı toplantıda Alman enerji dönüşümü tartışıldı. Bu politikanın Alman endüstrisi üzerindeki etkisi ve enerji maliyetlerinin artması yüzünden kısa vadeli ekonomik etkileri üzerinde duruldu.
Dışişleri ofisi yöneticisi Viktor Elbling gelişmekte olan ülkelerle ve geçiş ekonomileri ile yeni işbirlikleri kurulması ve Almanya’nın deneyimlerini paylaşmasının ayrıca bu ülkelerdeki dönüşüm aşamalarında rol almalarının gerektiğini söyledi.
2011 yazında Alman muhafazakar hükümeti 2022 yılına kadar nükleer enerjiyi aşamalı olarak durduracak bir yasa geçirmişti ve “Energiewende” adıyla duyurulmuştu. Bu tabir genellikle “enerji geri dönüşü” olarak tabir edilse de tam anlamını karşılayamıyor. Terim aslında 1980 lerde bir çevreci düşünce kuruluşu tarafından icat edildi ve esas olarak fosil ve nükleer tabanlı ekonomi yerine %100 yenilenebilir enerji kaynaklı ekonomiye geçişin tamamlanmasını tanımlamaktadır. “Wende” kelimesi de önemli sosyo-politik değişimi ve 1989-1990 daki Berlin duvarının yıkılması ile Doğu Almanya’da başlayan barışçıl devrimi simgeler. Yani “Energiewende” nin tam çevirisinin “Enerji Devrimi” olduğunu söyleyebiliriz.
“İddialı bir hedef”
Elektrik tüketimindeki yenilenebilir enerji kaynağı kullanımı 2010 daki % 17 lik değerden ikiye katlanarak 2020 de % 35 e ulaşmalı. Nihai enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı 2010 daki % 11 lik değerinden 2020 de % 18 lere çıkmalı.
Birçok ulusal ve uluslar arası basın kuruluşu ise hedefleri çok zorlu ve başarılması zor buldu. Hatta çoğu bunları gerçekçi bulmadı ve bazıları ise imkansız olarak nitelendirdi.
Kaynak; adelphi.de , 22-06-2012